Eväät vaellusretkelle

Vaellusretkelle pitää valmistautua kunnolla ja yksi retken tärkein elementti on ruoka. Vaellusretkellä kuluu yleensä reilusti ruokaa ja pitkien taivalten välillä pitää tankata, jotta energiaa riittää koko reissun ajaksi. On myös tärkeää, että ruoka ei ole täysin pahvin makuista ja siitä pitää pystyä nauttimaan, koska muuten ateria hetket muuttuvat tylsiksi ja voivat jopa pilata koko reissun. Lue artikkelista, miten suunnitella retkiruoat pidemmällekin vaellukselle.

Ensin kannattaa miettiä ruoan määrää. Ruokaa pitää olla vähintää 2000 kcal päivätarvetta varten. Päivän vaelluksen aikana voi tarvita energiaa helposti 2000 – 4000 kcal välillä. Muista kuitenkin valita ruoat monipuolisesti, ettei pelkästään katso energiamäärää ja tankkaa ruokasäkkeihin energiapitoisia herkkuja. Kun olet laskenut itsellesi tarvittavan ruoan määrän niin täydennä varastoa ylimääräisellä ruoalla ja nesteellä. Kannattaa varautua poikkeaviin tilanteisiin ottamalla ylimääräistä mukaan.

Ruokailuhetkiä varten on hyvä hankkia kaasu tai muu keitin, jolla ruokaa voi paistaa tai lämmittää, jos nuotiota ei voi tehdä tai ei ole saatavilla. Lisäksi kannattaa ottaa itselleen mukaan retkituoli, koska ruokahetki istuen hyvässä tuolissa on palauttava kokemus, klikkaa tästä itsellesi hyvä tuoli.

Vaelluksella on hyvä olla naposteltavaa helposti saatavilla. Kannattaa valmiiksi pussittaa esimerkiksi pähkinät ja energiapatukat pusseihin, jotka voi laittaa vaellus housujen tai takin taskuun. Sieltä niitä on helppo ottaa liikkuessa ja silloin ei tarvitse ottaa rinkkaa pois selästä. Varmista, että saatavilla on koko ajan juotavaa ja muista juoda tasaisesti koko päivän ajan.

Ruoka kannattaa suunnitella myös säilyvyyden näkökulmasta. Paljon kuivattuja ruokia on hyvä olla ja muut ruoat voi ottaa purkista tai vakuumista. Varsinkin ruoka, joka pilaantuu helposti voi säilyä pidempään jos sen laittaa vakuumispussiin ennen matkaa. Varmista, että olet purkittanut tai pussittanut ateriat valmiiksi eriksi. Näin homma pysyy helposti hallussa koko vaelluksen ajan ja aina ei tarvitse alkaa metsässä mittailemaan eri ruoka.aineiden määriä.