Valmista maukasta ruokaa riistasta

Riistasta valmistettu ruoka on herkullista ja itse valmistettuna tiedät mitä ruokaasi laitat. Riistasta saakin mitä moninaisempia ja monipuolisempia ruokia aikaiseksi. Itse valmistettu ruoka onkin loistava valinta esimerkiksi juhliin ja viikonloppujen kunniaksi. Laittamalla itse metsästettyä ruokaa olet todellinen metsästäjä kunnioittamalla luonnon kiertokulkua ja arvostamalla metsän antimia. Riista onkin lähiruokaa parhaimmillaan ja tarjoaa hyvää vaihtelua arjen keskelle.

Riistaruokia on valtava määrä erilaisia vaihtoehtoja aina hirvieläimistä vesilintuihin, joten jokaiselle metsästäjälle löytyy varmasti mieleisensä vaihtoehto. Valmistettavasta eläimestä riippuen ruokien laittamisessa on osittain yhteistä, mutta myös paljon erilaista, joka pitää muistaa ottaa huomioon. Riista on kuitenkin todella monipuolinen raaka-aine, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla eri tavoilla ja muistaa mitä luonto voikaan tarjota meille. 

Mitä kannattaa kokeilla?

Rosvopaisti, tuo hyvin vanha keksintö, jota valmistettiin aikoinaan tavalla, jolla se suojattiin nimensä mukaisesti rosvojen varalta. Rosvopaisti valmistetaan kaivamalla iso kuoppa, jonka pohjalle laitetaan yleensä isoja kiviä tai muuta vastaavaa, pitkään lämpöä säilövää. Tämän jälkeen tehdään tuli, joka annetaan palaa hiillokseksi ja tämän jälkeen hiilien päälle laitetaan liha ja lisukkeet hyvin suojattuna, esimerkiksi monella foliokerroksella käärittyyn nyyttiin paketoituna. Sitten se peitetään kevyellä kerroksella maata ja tämän jälkeen tehdään iso nuotio, jota pidetään monta tuntia, kunnes liha kaivetaan ylös ja syödään. 

Sous vide liha on myös yksi kokeilemisen arvoinen ruoka. Näin liha kypsyy tasaisen mureasti ja makoisasti. Lihan rakenne pysyy hyvänä ja samalla voit itse keskittyä muiden lisukkeiden työstämiseen. Tämä moderni tekniikka on kotikokille vaativa, mutta sitä varten on olemassa laitteita, joilla onnistut takuuvarmasti. Tekniikka sopii jokaiselle lihalle ja onkin loistava vaihtoehto pannulla paistamiselle. Kannattaakin siis kokeilla tätä tekniikkaa.